Çocukarda Kekemelik ve Erken Teşhis

Çocukarda Kekemelik ve Erken Teşhis



Bir tür konuşma bozukluğu olan kekemelik bazı hece yada sesleri tekrarlayarak yada duraksayarak yanlış konuşma halidir.
Çocuklar özellikle heyecanlandıklarında,korktuklarında,yeni biriyle tanıştıklarında daha çok kekeme konuşurlar.


Kekemelik Fizyolojik sebeplere mi yoksa Psikolojik sebeplere mi bağlıdır?
İkisi beraber de olabilir.Yada ikisinden biri de olabilir.
Fizyolojik sebep;solunum bozukluğu,nefesi doğru ve yeterli kullanmama,beyinden gelen sinyalllerde aksaklık halinde kekemelik baş gösterebilir.
Psikolojik sebep;şiddetli korku,aile arası kavgalardan etkilenme sonucu,stresli bir ortamda yaşıyor olması kekemelik sebebi olabilir.
Bununla beraber kekemelik bazende genetiksel bir durumda olabilir



Ancak anne-babalar akıcı konuşma sürecinde (çocuğun o kelimeyi yeni teleffuz ediyor olması gibi hallerde) durum kekemelik olarak değerlendirilmemesi önemlidir

Çocuğun akranları gibi konuşmasında ciddi bir fark varsa gözlemlenmeli gereken önlemleri alınmalıdır.

Kız çocukları yaratılış itibarı ile erkeklerden daha akıcı ve erken konuşabilirler.Şu halde kız çocuğu ile yaşıt olan erkek çocuğunun konuşmasını kıyaslamak çokta uygun olmaz.


Kekemelik her yaşta oluşabildiği gibi özellikle 3-5 yaşları arasında baş gösteriyor.İhmali ise ilerde sosyal kopukluklara ,ruhsal bozukluklara ve stresli durumlara yol açabiliyor.


Kekemeliğin ilaç yada cerrahi anlamda tedavisi yoktur.Dil ve konuşma terapistleri tarafından kekemelik terapisi verilerek sorunu çözmek mümkündür.


Çocukta konuşma bozuklu varsa durum çocuğun yanında dile getirilmemeli,konuşurken çocuğun ağzına değil gözlerine bakmalı,alay yada acıma duyguları çocuğa geçmemeli,çocuğun kelimesini tamamlamasını beklemeden söylemek istediği şeyi çocuğun ağzından alıp dile getirmemeli,kelimeyi düzeltmesi için ısrarlı ve baskıcı olmamalı.
Zira çocuk gibi durumlarda daha çok stres olur ve daha çok kekeler.