Bebek Ve Çocuklarda Yüksek Ateşte Erken Teşhis

Bebek Ve Çocuklarda Yüksek Ateşte Erken Teşhis




Birçok hastalığın adeta sesli habercisi olan ateş her zaman korkutucu ve tehlikeli olmayabilir.

Çoğu zaman ateş; hastaya zarar vermeyen, vücuttaki enfeksiyon ve hastalığa bağlı mikroorganizmalara karşı vücudun doğal savunma mekanizması sayılır.


Bu demek değildir ki ateşin tehlikesi yoktur!Yüksek ateş, çocuk ve bebeklerin yaşına bağlı olmak üzere dikkat edilmesi gereken ve erken teşhis ve uygulama yapılması zorunlu olan bir bulgudur.

Yüksek ve tehlikeli ateş denildiğinde akla ilk gelen (36-37 dereceyi) normal vücut ısı sınırını aşmış ateş seviyesi olabilir.Fakat tehlike arz eden yüksek ateş bebek ve çocuklarda 40 yetişkinlerde 41-42 dereceye ulaştığı zamandır.

Bebeğiniz üç aylıktan küçük ve yüksek ateşi var ise evde ateşin düşmesini beklemeden hemen doktora başvurmanız gerekir.


Üç aylıktan büyük çocuklarda doktora başvurmadan önce , çocuğunuzun durumunu evde ateşini erken teşhis edebilir ve uygulama yöntemlerine geçebilirsiniz.


Ateş düşürürken nasıl bir yol izlenmeli?
Konuya geçmeden önce tekrar hatırlatalım ki yüksek ateşte panik olmamalı! Bu hem sizi huzursuz eder hem çocuğunuzun yorgun, husursuz ve paniklemesi sonucu dahada ateşlenmesi, sıvı kaybetmesi hatta ateşin yükselmesine sebep olabilir.

Ateşlenmeye sebep olan (örneğin;boğaz enfeksiyonu) faktör belirlenmiş ise o hastalığın tedavisi için beslenme, düşen vitamin değerlerini normale döndürme için uygulanan yöntemler, ateşin kendiliğinden kaybolması demektir.

Ateş yükselmeye başladığı zaman direk ateş düşürücü kullanılmasını önermiyoruz.Her ne kadar parasetamol içeren ilaçlar, bilinen adıyla sıklıkla kullanılan ağrı-kesici ateş düşürücü ilaçlar, zararsız olsa da , sık kullanımda çocuğunuzda bağışıklık yapıp etki etmemesine yada doz aşımı olması halinde ilaç zehirlenmesine bağlı ateşin daha da yükselmesine sebebiyet verebilir.
Bununla beraber antibiyotik ilaçların ateş düşürücü olmadığının altını çizmekte fayda var.hele ki doktora danışılmadan ateş yüksek diye antibiyotik kullanımı çocukta daha ciddi bir rahatsızlığa yol açabilir.


Yüksek ateşi düşürmede yapılan yanlışlardan biri de; sirkeli yada kolonyalı (diğer alkol içeren sıvılarda bu gruba dahildir) sıvıyla ateşi daha erken kontrol altına almaya çalışmaktır.
Yahut soğuk ve buzlu su ile pansuman veya duş uygulaması , soğuk bir havlu veya çarşafa sarılması çocukta ateşin düşmesinden ziyade komplikasyonlara yol açabilir.

Yine yüksek ateşli çocuğunuzun üşüdüğünü söylemesi yada titremesi halinde üstünü örtmeniz ateşin daha çok yükselmesine sebeptir.




Yüksek ateşte 3 gün önemlidir.
38.5 üstü ateşleri üç gün evde uygulama ile kontrol altında tutmak gerekir.

Yüksek ateşin teşhisi sonrasında evde yapılabilecek uygulamalar
-ortam sıcaklığının 21-22 derecede olmasını sağlamak
-fazla kıyafetlerin çıkarılıp çok ince bir pijama yada rahat kıyafetler giydirmek
-sıvı kaybını önlemek için sıvı alımına dikkat etmek(su , meyve suyu , ayran gibi)
-Ilık suyla ( vücut ısısına yakın olan 29-32 derece arasında) duş aldırmak (20-30 dakika kadar suda kalmasını sağlamak, suyun soğuması halinde ılık hale gelmesi için takviye yapmak)
-ılık suyla vücudun ateşli bölgelrine özellikle koltuk altı, alın, kasık bölgesi gibi uzuvlara pansuman yapmak;
ateşi düşürmek için yapabileceğiniz uygun yöntemlerdir.





Yapılan Uygulamalara Rağmen;

-72 saat geçmiş olmasına rağmen çocuğun ateşi düşmüyor,
-huzursuzluğu devam ediyor
-değişik bulgular ortaya çıkmaya başlamış ise
-İdrar miktarında azalma,
-dilde kuruluk,
-göz kürelerinde çöküklük gibi sıvı kaybı belirtileri varsa,
-kusma ve ishali varsa,
-Ciddi başağrısı varsa
-Sürekli ağlıyorsa,
-Ciltte döküntüleri varsa,
-Solunum sıkıntısı varsa hemen bir doktora götürmek gerekir.