Meme Kanserinde Erken Teşhis

Meme Kanserinde Erken Teşhis




Kadınlarda en çok, rastlanan kanser çeşidi meme kanseridir.Erkeklerde nadir de olsa meme kanseri vakası mümkündür.
Meme Kanseri; yeni yöntemler,geliştirilmiş ilaçlar ve en önemlisi erken teşhis ile memenin tamamını almak durumunda olmadan tedavi edilebilir bir kanser çeşididir.



Meme Kanserinde erken teşhis hayati önem taşır.Meme kanserinin ilk evrelerde olması, hastalıktan daha erken,daha az acı çekerek,belki cerrahi müdahale olmadan,ölümle sonuçlanmadan kanserden kurtulmak demektir.Bu da erken tanı ve teşhis ile mümkündür.


Meme kanserinde erken teşhis için nasıl bir yol izlenmelidir?

İlk yapılması gereken; 'kişinin doktoru önce kendisidir' kabilinden kendi kendine muayenedir.Kadının memesi menturasyon döneminin,hamileliğin,emzirme döneminin,kullanılan hormon ilaçlarının etkisiyle yapı olarak değişkenlik gösterebilir.Bunlar göz önünde bulundurularak her ay adet başlangıcının onuncu günü elle muayene yapılması erken teşhis için önemlidir.
Kendi kendine muayene sonucu kitle olduğu sezilirse doktor muayenesine gitmek yapılması gereken en doğru şeydir.
Bu kitlenin iyi huylu yada kötü huylu olduğu ancak doktor muayenesiyle tespit edilebilir.
Bununla beraber memenin portakal kabuğu görünümü alması,meme başının içe doğru çekilmiş olması,memede şişlik ,kızarıklık kısaca kitle harici memenin dış görüntüsünde değişiklik söz konusu ise yine hekim kontrolü gerekir.
Memede değişiklik olmasına rağmen ağrının eşlik etmesi beklenmemelidir.Zira ağrılı süreç en son evre olabilir.
ikinci yapılması gereken; düzenli doktor kontrolüdür.başvuracak bölüm genel cerrahidir
Üçüncü yapılması gereken;mamografi ve ultrason çekilmesidir.Çünkü doktor muayenesi tam tetkik yapılmadan kesin sonuç vermez.



Peki hangi aralıklarla doktor muayenesine gidilmeli ve mamografi çekilmeli?

Kendi kendine muayenede meme kanserine dair bir bulgu yoksa 35-40 yaşı arası ayrıntılı bir muayene ve mamografi tavsiye edilir.Unutmamalı ki her kadın meme kanseri adayı olabilir.Bu yüzden kontroller ihmal edilmemeli.Özellikle ilerleyen yaşlarda
Eğer mamografi ve muayeneden sonra sonuçlar temiz çıkarsa iki yılda bir muayeneye devam edilmelidir.Ailede meme kanseri olmuş birileri varsa yılda bir defa mamografi çekilmelidir.
Muayene sonucu kanser teşhisi konulmuş ise doktorun belirttiği sürede muayene ve tetkikler ardından tedavi olunmalı.